Istoria colindelor de Crăciun

colindatori

Pentru prima oară în Europa s-au cântat colinde cu mii de ani în urmă, dar atunci aveau un rol și o semnificație diferită în comparație cu cea din prezent. Erau cântece păgâne, cântate în preajma serbărilor Solstițiului de iarnă. La aceste serbări oamenii dansau în jurul focului și în jurul monumentelor de piatră, spune cercetează.com.

Și în România colindele erau spuse la început în scop ritualic, de urare pentru belșugul și fertilitatea pământului. Tradiția era legată de începutul noului an agrar sau de finalul acestuia (primăvara, respectiv toamna).

Un alt rol al colindelor era de alungare a spiritelor rele și de invocare a sufletelor oamenilor care au murit. Astfel, colindele îndeplinesc rolul sărbătorilor păgâne ale saturnaliilor (veneratori ai zeului Saturn). Dar, de-a lungul istoriei însemnătatea de la început a colindelor a păstrat doar atmosfera de sărbătoare, de urare și ceremonie.

Colindele au caracteristicile unor cântece tradiționale, cu influențe folclorice, urări epico-lirice, legate de obiceiurile precreștine ale datinei colindatului. Ele se cântă în preajma Crăciunului, având diferite versiuni, în funcție de graiuri și de regiuni.

În prezent colindele au primit caracteristicile „cântecelor de stea” cântate de Crăciun și Bobotează, expunând în firul narativ Irozii, Viflaimul și alte subiecte creștine.

În țara noastră și în alte țări creștine din est unde este sărbătorită închinarea Crailor în același timp cu Crăciunul, se merge cu Steaua în seara de Crăciun, în timp ce în țările din vest unde închinarea Crailor este serbată de Bobotează, mersul cu Steaua are loc în ajunul Bobotezei.

Cel mai vechi cântec creștin de Crăciun este „Jesus refulsit omnium”, al lui St. Hilary din Poitiers și datează din secolul IV. Colindele „O vino azi, Emanuel” din secolul XII și „Cântecul Mariei” cântat mai des în bisericile catolice și compus în Evul Mediu cu versuri luate direct din Evanghelia după Luca, sunt două dintre cele mai vechi cântece christice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ionut Vechiu

”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

speranteinplic

sentimente, poezii, proza

Little Write Lies

For Readers and Writers of Flash Fiction

David Gaughran

Let's Get Digital

Bending Genre

Essays on Creative Nonfiction

The Melissaverse

I started off writing about hockey. Lately I seem to be writing about mental illness. Who knows what I'll write about tomorrow?

The Human Rights Warrior

"There is some good in this world...and it's worth fighting for." ~ J.R.R. Tolkien

Picnic at the Cathedral

Cultural travel on a budget

iwantedwings

A Geeky Feminist's Musings On Pop Culture

The Squeaky Robot

A Meddling Robot in a Human's World

Am cu ce

Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt". Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi (Psalmul 81, 6-7)

mihai vasilescu blog

Viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs!

THE BLAZING TRAIL

Hope Never Dies

Betty's Kitchen

Mancaruri fel de fel: retete culinare testate, pozate si recomandate

Doron Art

A journey into my world of Painting

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

%d blogeri au apreciat asta: