”Vrem universități fără șantaj sexual și corupție! Studentele nu sunt obiecte sexuale!”

Mai multe asociaţii studenţeşti au transmis o scrisoare deschisă către Universități și Ministerul Educației, în care cer introducerea, în regim de urgenţă, a unor mecanisme prin care studenţii să poată reclama cu uşurinţă fapte de hărțuire sexuală din partea profesorilor, precum și adoptarea de sancțiuni pentru acele cadre didactice vinovate de hărțuire sexuală asupra femeilor.

Organizații semnatare, membre ale rețelei informale „Rupem tăcerea despre violența sexuală”, sunt: Asociația Transcena, Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii, Asociația Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociația  AFIV- Artemis, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen ( A.L.E.G.), Asociația ACTEDO, Asociația Quantic, Asociația Pas Alternativ.

Irina Costache, din cadrul A.L.E.G., coordonatoarea proiectului, a declarat pentru Evenimentul zilei că așteaptă un răspuns pozitiv din partea Ministerului Educației. „Speram să primim un răspuns pozitiv de la ministrul Educației și de la directia din minister care se ocupă de învățământul superior. Noi am mai avut un demers în luna octombrie când o tânără a fost atacată pe stradă. Atunci am cerut IGP să identifice agresorul și să facă toate demersurile legale. Am avut un efect pozitiv, am fost tinuti la curent, am oferit consiliere tinerei, un avocat. A fost un răspuns destul de bun. Asteptăm și acum ca ministrul Educatiei să ne susțină și să convingă senatele universităților să introducă sancțiuni pentru autorii de hărțuire sexuală, pe de o parte. În universități să existe o procedură simplă ca studentele să poată reclama hărțuirea sexuală, fie o cutie de reclamatii, dar cel mai bine o persoană care să aibă astfel de atribuții, o persoană din afara corpului profesoral. Acum doi ani și Ministerul de Interne se gândea să implementeze un astfel de organism, dupa agresarea unei polițiste, dar ei aleseseră numărul de urgență. Noi vrem să fie o persoană.”, ne-a declarat Irina Costache.

A.L.E.G. este coordonatorul proiectului „Rupem tăcerea despre violența sexuală” și acționează în special în județul Sibiu, în Capitală, dar își extinde activitatea și în alte județe

Vă prezentăm în continuare conţinutul integral al scrisorii deschise: 

„Vrem universități fără șantaj sexual și corupție! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu obiecte sexuale pentru profesori!

În primul rând, cerem Ministerului Educației și Senatelor tuturor universităților din România să introducă de urgență modalități accesibile studentelor/studenților de a reclama fapte de hărțuire sexuală din partea profesorilor precum și sancțiuni pentru cadre didactice vinovate de hărțuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate. În al doilea rând, cerem tuturor universităților demararea unor campanii de informare cu privire la hărțuirea sexuală în unitățile de învățământ. Considerăm că o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoaștere a responsabilității față de femeile care studiază sau lucrează în instituții de învățământ superior!

În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iași, arestat pentru luare de mită, santaj și tentativă de viol, semnalăm că în universități hărțuirea sexuală e parte din experiența universitară a multor generații de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranță față de abuzurile pe care le găzduiește inclusiv toleranță față de abuzuri de natură sexuală.

Pentru a putea identifica cu ușurință situația de hărțuire sexuală menționăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrățișări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viața privată sau sexuală a persoanei; propuneri și avansuri sexuale;  trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice și/sau amenințătoare; amenințări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiționarea obținerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărțuire. Hărțuirea sexuală în universități se bazează pe diferența de putere și credibilitate ce există între studenți/studente și cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional cat și de inerția comisiilor disciplinare.

Aceste fapte reprezintă acte de discriminare și fapte penale, precum și încălcări de ordin etic ale principiilor învățământului superior.

Universitățile românești nu tratează hărțuirea sexuală cu atenția și proptitudinea necesară, fapt dovedit și din faptul că astfel de comportamente nu sunt explicit prevăzute în codurile de etică ale universităților. E timpul ca universitățile românești să își asume mai multe responsabilități față de studente, să introducă sancțiuni pentru comportamente de hărțuire sexuală și să nu mai mușamalizeze cazuri precum cele de la UMF Iași. Fără lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universitățile nu sunt nici instituții credibile și nici respectate. E momentul ca universitățile să acționeze cu responsabilitate și să ia măsuri împotriva celor vinovați de acte de corupție, de abuzuri și șantaje asupra studenților și de agresiuni sexuale asupra femeilor din universități.

Încurajăm studentele ca în cazul în care se confruntă cu o situație de hărțuire să nu se lase intimidate de amenințările cadrelor didactice și să reclame de urgență faptele către organele de poliție sau să apeleze la sprijinul organizațiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Rețeaua Rupem Tăcerea despre Violența Sexuală). ONG-urile pentru drepturile femeilor vă pot asculta fără a vă judeca și desconsidera și vă pot oferi gratuit informare, îndrumare în demersurile legale, consiliere psihologică și în anumite condiții chiar asistență juridică. Dacă aveți nevoie de un sfat rapid, asociația A.L.E.G. are un serviciu de consiliere online in condiții de confidențialitate accesabil la următorul link: http://aleg-romania.eu/consiliere/. Mai multe detalii despre violenta sexuală, inclusive despre hărțuirea sexuală la locul de muncă gasiti pe http://www.violentaimpotrivafemeilor.ro”.

hartuire sexuale, coruptie, santaj sexual, studente, profesori, obiecte sexuale,Dumitru Paduraru, universitatea de medicina si farmacie iasi, iasi, umf, umf iasi, dna,procurori dna

Reclame

About Vechiu Gelu Ionut

Nu vreau sa crit , vreau doar sa spun ceea ce este de spus

Posted on 6 februarie 2015, in Romania and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ionut Vechiu

”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

speranteinplic

sentimente, poezii, proza

Little Write Lies

For Readers and Writers of Flash Fiction

David Gaughran

Let's Get Digital

Bending Genre

Essays on Creative Nonfiction

The Melissaverse

I started off writing about hockey. Lately I seem to be writing about mental illness. Who knows what I'll write about tomorrow?

The Human Rights Warrior

"There is some good in this world...and it's worth fighting for." ~ J.R.R. Tolkien

Picnic at the Cathedral

Cultural travel on a budget

iwantedwings

A Geeky Feminist's Musings On Pop Culture

The Squeaky Robot

A Meddling Robot in a Human's World

Am cu ce

Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt". Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi (Psalmul 81, 6-7)

mihai vasilescu blog

Viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs!

THE BLAZING TRAIL

Hope Never Dies

Betty's Kitchen

Mancaruri fel de fel: retete culinare testate, pozate si recomandate

Doron Art

A journey into my world of Painting

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

%d blogeri au apreciat asta: