Superstiţii de Crăciun! Uite ce să faci ca să ai noroc în 2015

superstitii traditii craciun vasc curatenie noroc

Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc

 • Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului. „Un măr pe zi ţine doctorul departe”, aşa sună una dintre cele mai populare zicale. Ei bine, de Crăciun nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere în Ajun vei fi sănătos tot anul.
mere craciun traditii mancare sanatate

Mănâncă mere ca să fii sănătos tot anul
 • Fă un cadou în ajunul Crăciunului. Decembrie mai este supranumită şi „luna cadourilor”. E musai să faci măcar un cadou unei persoane dragi, pentru a avea un an prosper.
 • Împodobeşte-ţi locuinţa cu crenguţe de vâsc. O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.
superstitii traditii craciun vasc curatenie noroc

Împodobește-ţi casa cu crenguțe de vâsc pentru a avea noroc
 • Vrei să ştii cum va fi vremea de Paşte? O superstiție populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă.
 • Alungă farmecele şi duhurile rele cu usturoi. La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre. Seara, dă-ţi cu usturoi pe frunte, la coate şi în genunchi, să nu se ţină de tine duhurile rele.
 • Spală-te pe faţă cu apa în care ai pus un ban de argint. În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor, dar şi pentru a avea un an roditor.
 • Nu stinge lumânările. Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.
lumanari craciun stinse noroc superstitii

Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun
 • Pupă-ţi iubitul sub vâsc. În noaptea de Ajun, ia-ţi iubitul şi pupă-l sub vâsc. Astfel te vei asigura că vei mai avea parte de dragoste lui cel puţin până la următorul Ajun.
 • Nu purta încălţăminte nouă. Ai nişte ghetuţe nou-nouţe pe care abia aştepţi să le porţi? Dacă vrei să nu atragi ghinionul asupra ta nu le purta în zilele de Crăciun.
 • Primeşte colindătorii! Ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.
superstitii colindatori craciun colinde urari

Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă
 • Nu fă curăţenie şi nu arunca gunoiul. În zilele de Crăciun nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase. Dacă munceşti îţi vei alunga singur norocul din casă. Dacă dai cu mătura a doua zi de Crăciun, du gunoiul la pomi, ca să-i ajute să fie roditori. De asemenea, nu tricota, nu coase şi nu spăla de Crăciun. Vine ghinionul peste tine, şi neapărat ţine bani în buzunare.
 • Bradul să nu lipsească. E semn de reînnoire şi trăinicie. Trebuie să îl pui în acelaşi loc ca şi anul trecut, astfel ai parte de piedici şi scopuri neatinse.
 • Prima persoană care întră în casă în ziua de Crăciun musai să fie un bărbat. Şi mai ales brunet sau şaten. E aducător de noroc. Dacă e roşcat, e rost de ghinion, iar dacă îţi calcă pragul o femeie aduce ghinion tot anul.
 • Îţi doreşti să ai noroc în anul ce vine? Pâinea trebuie să stea sub masă, iar pe masă grâul pe care l-ai pus la încolţit de Sf. Andrei.
 • De pe masă să nu lipsească plăcinta, iar toţi musafirii trebuie să guste din ea pentru a avea un an prosper. Şi nu uita să pui un ban, un inel şi un degetar în plăcintă. Se spune că cine găseşte porţia cu bănuţul va avea noroc, cel care primeşte inelul va avea parte de o nuntă, iar cel care dă peste degetar va avea un an înfloritor din toate punctele de vedere.

Alte superstiții

 • Pentru cei care cred în farmece şi deochi, pune în colţurile mesei usturoi şi seminţe de mac.
 • Sub nicio formă dacă îţi iese în cale vreo broască nu o omorî, nu te va aştepta o viaţă frumoasă.
 • Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă uşa larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa ta.
 • De Crăciun, spun bătrânii din popor, se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii şi sfinţii. Domnul a lăsat Crăciunul ca omul să fie în ziua respectivă sătul.
 • În ajunul Crăciunului nu e bine să te baţi, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci bube peste an.
 • Ai împrumuta lucruri? Fă bine şi recupează-le în Ajunul Crăciunului, astfel o să tot pierzi în lunile ce urmează.
 • Nu te panica dacă răstorni cutia de chibrituri, dacă verşi vin pe masă, dacă îţi ţiuie urechea, dacă dai de pomană sau dacă atingi cocoaşa unui cocoşat, aceste lucruri prevestesc numai noroc, tot anul.
 • Dacă încă nu ţi-ai găsit alesul, o vorbă veche din popor spune că îl poţi visa dacă după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun. Ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai uns cu usturoi. Înainte să te culci, bate perna pentru a nu avea o scorpie de soacră, iar sortitul să te peţească cât mai curând. Ia trei frunze sfinţite şi înţeapă-le cu iniţialele a trei dintre admiratori. În noaptea de Ajun pune-le sub pernă şi se spune că persoana cu care îţi vei lega destinul îţi va apărea în vis. În ziua de Crăciun poartă lenjerie roşie, nouă, ca să te iubească şi îndrăgească.

Reclame

About Vechiu Gelu Ionut

Nu vreau sa crit , vreau doar sa spun ceea ce este de spus

Posted on 26 decembrie 2014, in Online. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ionut Vechiu

”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

speranteinplic

sentimente, poezii, proza

Little Write Lies

For Readers and Writers of Flash Fiction

David Gaughran

Let's Get Digital

Bending Genre

Essays on Creative Nonfiction

The Melissaverse

I started off writing about hockey. Lately I seem to be writing about mental illness. Who knows what I'll write about tomorrow?

The Human Rights Warrior

"There is some good in this world...and it's worth fighting for." ~ J.R.R. Tolkien

Picnic at the Cathedral

Cultural travel on a budget

iwantedwings

A Geeky Feminist's Musings On Pop Culture

The Squeaky Robot

A Meddling Robot in a Human's World

Am cu ce

Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt". Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi (Psalmul 81, 6-7)

mihai vasilescu blog

Viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs!

THE BLAZING TRAIL

Hope Never Dies

Betty's Kitchen

Mancaruri fel de fel: retete culinare testate, pozate si recomandate

Doron Art

A journey into my world of Painting

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

%d blogeri au apreciat asta: