Cum devin postările de pe Facebook probe în instanța din România

 

Peste 7 milioane de români au la ora actuală un cont pe Facebook. Aceștia petrec în medie 5.5 ore pe zi pe rețeaua de socializare. Foarte puțini știu însă ce reguli de utilizare are Facebook-ul, ce legi pot încălca sau ce drepturi le sunt încălcate.

Marius Pantea, avocat partener la societatea de avocatură de business Cunescu, Balaciu & Asociații, atrage atenția asupra câtorva dintre problemele legale cu care se pot confrunta utilizatorii Facebook.

“Utilizatorii nu conștientizează că prin acceptarea termenilor și condițiilor la crearea contului, ei semnează de fapt un contract cu Facebook, în care au drepturi, dar mai ales obligații. Și mai ales, nu se gândesc la consecințele legale pe care le pot avea acțiunile lor din spațiul public virtual” spune avocatul Marius Pantea, Partener la Cunescu, Balaciu & Asociații.

Acceptăm termenii, iar după îi încălcăm

Facebook instituie prin condițiile și termenii săi de utilizare și un cod de conduită al utilizatorilor. Cel mai adesea sunt încălcate obligații din acest cod de conduită, care presupune (printre altele): oferirea de informații reale privitoare la utilizator, folosirea unui limbaj care să nu incite la discriminare rasială/sex, violență, folosirea Facebook numai de către utilizatori înregistrați, respectarea drepturilor de autor, drepturile la viață privată și intimitate etc.

Utilizatorii care încalcă termenii și condițiile impuse de Facebook riscă să le fie șters sau dezactivat contul. Dar, dincolo de riscul de a le fi șters contul, acestia riscă să răspundă legal pentru aceste acțiuni.

Atenție “hateri”, exprimați-vă ura cu moderație, sau riscați procese în instanță!

Facebook-ul este considerat un spațiu de exprimare public, motiv pentru care utilizatorii trebuie să se supună legislațieiîn vigoare privind comportamentul în public.

Cei care exprimă cu vehemență păreri negative față de alte persoane sau față de companii, cu intenția de a prejudicia imaginea acestora, pot fi trași la răspundere pentru aceste acțiuni, dacă se constată că depășesc limitele legale.

„Dreptul la opinie nu este lipsit de consecințe în ceea ce privește platforma Facebook. Dacă opinia aduce prejudicii unor alte persoane, dacă este discriminatorie, dacă încalcă drepturile fundamentale reglementate de Constituția României, atunci orice utilizator este pasibil de proces” spune Marius Pantea.

Politica utilizării Facebook, dezbaterile privitoare la dreptul la libera exprimare și efectele pe care le pot avea aceste din urmă postări a atras de altfel și atenția unor companii importante.
Spre exemplu, CISCO a reglementat activitatea angajaților în acest domeniu și a impus, ca atunci când se fac anumite comentarii pe platforma Facebook, să existe un „disclaimer” în care angajatul să afirme că opinia sa nu reprezintă opinia CISCO.

Sign out sau mai stăm puțin… pe contul altuia?

Folosirea frauduloasă a contului unui alt utilizator este interzisă și poate deveni un caz de încălcare a dreptului la viață privată.

„Poate părea o joacă, dar accesarea, chiar neintenționată, a contului unui alt utilizator poate fi un motiv de proces. Dacă, de exemplu, la birou se folosește un computer în comun, iar la un moment dat găsim autentificat contul de Facebook al unui alt coleg, trebuie să învingem curiozitatea, si să facem log out imediat. Nu este ușor de demonstrat, dar se poate să avem probleme legale dacă aruncăm o privire prin mesajele private ale utilizatorului logat”, spune partenerul Cunescu, Balaciu & Asociații.

Facebook, sprijin probatoriu în instanță

Odată cu înregistrarea unui cont de Facebook, utilizatorii declară că sunt de acord ca Facebook-ul să stocheze, pe termen nedeterminat, conținutul postărilor lor și informațiile completate în profil. În felul acesta, se creează practic o bază de date complexă ce poate deveni, în anumite situații, mijloc probator în instanță.

Utilizatorii care constată că le-au fost încălcate drepturile de către alți utilizatori de Facebook (drepturi precum dreptul de proprietate, dreptul la viață privată, sau care se simt hărțuiți etc.) pot lua măsuri împotriva celor care le încalcă drepturile.

„Recomandarea este ca în primul rând utilizatorul să se adreseze Facebook prin formele specifice aflate la dispoziția sa, cu indicația faptului că solicită stocarea informațiilor ce i-au încălcat drepturile. În felul acesta se asigură de existența mijloacelor suport în pledoarie. Următorul pas este reprezentat de contactarea unui avocat care va analiza încălcarea drepturilor fundamentale ale unei persoane sau incidența instituției răspunderii civile delictuale. Pe baza acestei analize se pot indentificafaptele ilicite și se poate construi un caz în instanță. Teoretic, se pot obține despăgubiri și pot fi puse în discuție și diverse obligații de „a face” însă analiza trebuie circumscrisă speței în discuție”, mai spune avocatul Marius Pantea.

Anunțuri

About Vechiu Gelu Ionut

Nu vreau sa crit , vreau doar sa spun ceea ce este de spus

Posted on 17 Decembrie 2014, in Facebook, Online and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ionut Vechiu

”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

speranteinplic

sentimente, poezii, proza

Little Write Lies

For Readers and Writers of Flash Fiction

David Gaughran

Let's Get Digital

Bending Genre

Essays on Creative Nonfiction

The Melissaverse

I started off writing about hockey. Lately I seem to be writing about mental illness. Who knows what I'll write about tomorrow?

The Human Rights Warrior

"There is some good in this world...and it's worth fighting for." ~ J.R.R. Tolkien

Picnic at the Cathedral

Cultural travel on a budget

iwantedwings

A Geeky Feminist's Musings On Pop Culture

The Squeaky Robot

A Meddling Robot in a Human's World

Am cu ce

Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt". Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi (Psalmul 81, 6-7)

mihai vasilescu blog

Viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs!

THE BLAZING TRAIL

Like Strums of Hope...

Betty's Kitchen

Mancaruri fel de fel: retete culinare testate, pozate si recomandate

Doron Art

A journey into my world of Painting

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

%d blogeri au apreciat asta: