Opinii: De ce are Puterea alergie la critica?

E veche de cand lumea. Antichitatea si evul mediu au cunoscut razbunari crude ale zeilor, Opinii: De ce are Puterea alergie la critica?numeroase conflicte, confruntari, batalii celebre, razboaie sangeroase intre ginti, triburi, popoare, al caror casus belli a fost o critica ofensatoare.

La romani, critica pare sa aiba conotatii mai belicoase decat aiurea, principalele sinonime fiind „a dezvalui lipsurile, greselile, defectele”, cu o anumita doza de rautate, invidie, a carti, a carcoti, a face observatii, a avea rezerve … Tine de firea noastra „iute la manie”, „degraba varsatoare de sange nevinovat”, de galceava. Dar nu cu altii, ci intre noi.

Polemica, discutia in contradictoriu, analiza contrariilor, ca metode socratice si carteziene de aflare a adevarului n-au cautare decat in actul laic de judecata si in maiestria pedagogica.

Spatiul public al ultimelor doua decenii este pur si simplu infectat de alergia cu pricina, de replici batoase, dueluri dialogice manios-revendicative, ori de dojeneli parintesti ale tatucului catre fiii sai de suflet si de politica. Morbul provoaca sciziuni, ruperi de aliante, uniuni, coalitii, partide, spargeri de cumetrii si gasti, denuntare de tratate si contracte, iar in familie baga mintenas divortul. Una-doua, „ba pe-a ma-tii!”.

O multime de zicatori si proverbe ne ajuta sa intelegem mai bine fenomenul social: a baga zazanie, a incalzi sarpele la san, a avea gura spurcata, limba ascutita, a cauta pere pe rachita sau nod in papura. Asa ca, dupa paremiologie si traditii nu e cinstit, nici moral sa critici. Pui gaz pe foc.

„Dai in mine, dai in …”

Pe vremuri se vorbea de necesitatea criticii, a autocriticii, de critica constructiva, iar spiritului critic, filosofic vorbind, i s-au dedicat studii celebre. Proletcultistii i-au inchinat si ei versuri in ton cu „indicatiile de partid„: „Dai in mine, dai in tara,/ Dai in fabrici si ogoare”. O replica tarzie vine de la CSAT: tonomatele si mogulii „vulnerabilizeaza” prin critica siguranta nationala.

Insa, odata invinovatite mass-media ca, dand in vileag dedesubturile Puterii, subrezesc statul roman, s-au trezit din letargie mecanismele de aparare a libertatii de exprimare si a dreptului la opinie, iar partidele de opozitie au marcat puncte importante, atat in tara, cat si in afara.

Asadar parerile altora, daca difera de ale celor de la putere, miroase a tradare de neam si tara, devin suspecte, dusmanoase, uitandu-se principiul latin audiatur et altera pars. Se intelege de ce nu suntem in stare sa lucram in echipa, sa acceptam la masa discutiei aproapele, sa conlucram in scopuri majore. In genere, cam asta ne diferentiaza de natiunile civilizate. In schimb, vorba dulce mult aduce, iar a canta in struna ne unge la inima.

Cele de mai sus se rasfrang in calitatea actului decizional – netinand cont de toate aspectele, de critici, decizia la varf va fi abuziva si deficitara.

Astfel, politicul, incapabil sa constituie motor al propasirii, ne tine in loc ori chiar ne trage inapoi. Pe de alta parte, critica ar trebui sa fie rezultatul unei analize corecte, in temeiul adevarului, al realitatii si sa respecte cateva conditii, principii psihopedagogice spre a fi constructiva. Or invatarea cere efort, capacitate de intelegere si asimilare, neaducand beneficii imediate de imagine ori de notorietate.

De la lume adunate

De aceea, critica se molipseste de batjocura, rautate, invidie, egoism. O asertiune ca: „politica trebuie facuta de cei ce se pricep” (A. Moraru) arata fara ocolis ca destinatarul e prost, iar criticul se erijeaza in ditai profesionistul. Prea miroase a injurie, a aroganta, iar urmarea e previzibila.

Astfel de ziceri fudule, ironice, bascalioase, cu aere de superioritate domina spatiul mediatic, dand impresia unui perpetuu hartag.

Alteori aduce a para: „unii ministri nu vor sa reduca cheltuielile” (Marko Bela). Omite insa a da exemple si a produce dovezile, dar sugereaza implicit corectitudinea si eforturile UDMR pentru buna guvernare.

Uneori diatribele duc la blocaje institutionale, la irosirea timpului, la acuzatii grave intre Putere si Opozitie: „Ideea dumneavoastra ca nu as putea sa conduc sedintele Camerei mi se pare usor obraznica” (A. Nastase).

In plus, critica denigratoare genereaza rafuieli, escaladand duritatile de limbaj. De aici dificultatea ajungerii la acorduri si puncte de vedere comune asupra temelor controversate.

De altfel, deturnarea criticii de la scopul initial la laudarosenie si ingamfare a devenit demult un loc comun, producand criza, dezamagire si plictis, nu rating. De vina ar fi politicianismul autohton ahtiat dupa prim-plan mediatic si castig in sondaje.

Cu toate acestea, critica atrage si uneori revigoreaza batalia politica: demiterea generalului Stanley McChrystal, comandantul trupelor din Afganistan, si demisia presedintelui german Horst Kohler au dus la reevaluarea strategiei militare a NATO.

Critica decenta nu a injosit pe nimeni, iar institutiile si-au corectat din mers deciziile. Or la noi critica este acida, sarcastica, arde si desfiinteaza initiative si personalitati. Ea nu urmareste corectii moral-profesionale, ci catalogheaza, porecleste, lipeste etichete ca hoti, corupti, ticalosi, „bagabonti”, gaozari, pasarici, tiganci imputite…

In vremea din urma, alergia damboviteana la critica produce metastaze tot mai greu de privit. Indraznesti sa critici partidul care te hraneste si sa-l vorbesti de rau pe stapan, ti-ai mancat malaiul, cerberii mariei sale iti arunca pisica moarta in fata portii, iar de cumva faci opinie separata la vot, se abat asupra-ti fulgerele si trasnetele Horebului, urmate de alungare din cetate si confiscarea dreptului la imagine, avere si privilegii.

Oriunde alesii stiu ca cetatenii liberi au dreptul sa-si exprime nemultumirile si spiritul critic la adresa lor. Orice evolutie e determinata de critica starii de fapt. Doar societatile in care se limiteaza libertatea cuvantului nu progreseaza.

Reclame

About Vechiu Gelu Ionut

Nu vreau sa crit , vreau doar sa spun ceea ce este de spus

Posted on 13 decembrie 2014, in Politic and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ionut Vechiu

”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

speranteinplic

sentimente, poezii, proza

Little Write Lies

For Readers and Writers of Flash Fiction

David Gaughran

Let's Get Digital

Bending Genre

Essays on Creative Nonfiction

The Melissaverse

I started off writing about hockey. Lately I seem to be writing about mental illness. Who knows what I'll write about tomorrow?

The Human Rights Warrior

"There is some good in this world...and it's worth fighting for." ~ J.R.R. Tolkien

Picnic at the Cathedral

Cultural travel on a budget

iwantedwings

A Geeky Feminist's Musings On Pop Culture

The Squeaky Robot

A Meddling Robot in a Human's World

Am cu ce

Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt". Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi (Psalmul 81, 6-7)

mihai vasilescu blog

Viaţa-i mult prea serioasă ca să n-o luăm în râs!

THE BLAZING TRAIL

Hope Never Dies

Betty's Kitchen

Mancaruri fel de fel: retete culinare testate, pozate si recomandate

Doron Art

A journey into my world of Painting

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

%d blogeri au apreciat asta: